18o ATHENS DIGITAL ARTS FESTIVAL



FutuRetro

H επιστήμη του φουτουρισμού (επιστήμη του μέλλοντος) αποτελεί κλάδο των κοινωνικών επιστημών που βρίσκεται σε παραλληλία με αυτόν της Ιστορίας. Υποθέτει τα δυνατά, πιθανά και προτιμητέα σενάρια για το μέλλον και την κοσμοθεώρηση, λαμβάνοντας υπόψη, εκτός άλλων, τις πεποιθήσεις και τους μύθους που τα υπονοούν.

Πολύτιμο εργαλείο της επιστήμης αυτής είναι το καλλιτεχνικό κίνημα της Επιστημονικής Φαντασίας, από το οποίο εύκολα διαπιστώνεται πως κάτι που ξεκινάει ως φανταστικό, ειδικά το “τεχνολογικό θαύμα”, μπορεί να καταφέρει στο μέλλον να γίνει κάτι πραγματικό. Τα Αεροπλάνα, τα Διαστημόπλοια, τα Ρομπότ, η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Εικονική Πραγματικότητα, η Βιοτεχνολογία, η Ανθρωπόκαινος Εποχή, είναι ιδέες και έννοιες που πραγματώθηκαν μέσω των επιστημών και της τεχνολογίας, ύστερα από την αναφορά τους σε φανταστικά μέλλοντα ή παράλληλες πραγματικότητες. Ασκώντας, συχνά, κριτική στην πορεία της σύγχρονης και μέλλουσας κοινωνίας, η Επιστημονική Φαντασία και η επιστήμη του φουτουρισμού συχνά παίρνουν τη μορφή αμφισβήτησης, εξερευνώντας τις πιθανές επιπτώσεις της καινοτομίας στην κοινωνία, την επιστήμη και την τεχνολογία. Με αυτήν την ιδιότητα, αποτυπώνουν το “πολιτισμικό φόντο” και προειδοποιούν για την πιθανή εξέλιξη του.

“Επειδή η σημερινή αληθινή ζωή μοιάζει τόσο με τη φαντασία της προηγούμενης μέρας, οι υποστηρικτές του παλιού είναι ανήσυχοι. Μέσα τους, είτε το παραδέχονται είτε όχι, υπάρχει η αίσθηση του ανικανοποίητου ή ακόμα και της οργής, καθώς το εξώκοσμο έχει εισέλθει στον προσωπικό τους χώρο. Βιώνουν την απώλεια του θαυμασμού καθότι αυτό που κάποτε καταχωρούσαν ως “θαύμα” τώρα έχει μετατραπεί σε κάτι συνηθισμένο και επίγειο.”

-Isaac Asimov

Πλάι στην επιστήμη του φουτουρισμού, κινείται και το αισθητικό κίνημα του ρετροφουτουρισμού. Ξεκινώντας, συνήθως, από το ανικανοποίητο του παρόντος, ο ρετροφουτουρισμός επιχειρεί την απεικόνιση του μέλλοντος, όπως την ονειρεύτηκαν σε μια πιο πρώιμη εποχή, προσδίδοντας μια σκεπτικιστική διάθεση που υπονοεί την επαναξιολόγηση της τεχνολογίας. Εξερευνά τη σχέση αντίθεσης του παρελθόντος με το μέλλον και, σε προέκταση, των επιπτώσεων της τεχνολογίας, που άλλοτε είναι αποξενωτική και άλλοτε ενδυναμώνει την ανθρωπότητα, μέσα από μια νοσταλγική αντίθεση. Αν η επιστήμη του φουτουρισμού χαρακτηρίζεται από την πυρετώδη αναζήτηση αυτού που πρόκειται να έρθει, ο ρετροφουτουρισμός είναι η υπενθύμιση της προσμονής.

“Όρισε και κράτα το μέλλον γιατί αλλιώς το μέλλον θα ορίσει και θα κρατήσει εσένα.”

- Patrick Dixon

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival επέλεξε το θέμα FutuRetro για την 18η διοργάνωση του ADAF 2022 με μια διάθεση ανασκόπησης για την ενηλικίωσή του. Με αφορμή τη σύγχρονη δυσανασχέτηση και σκεπτικισμό για την κατάσταση του παρόντος, μετά και από την κρίση της πανδημίας, της οικονομίας και της κλιματικής αλλαγής, στρέφεται στην επιστημονική φαντασία και στον ρετροφουτουρισμό, ως μέρος της επιστήμης του μέλλοντος, προσπαθώντας να δει τα τεχνολογικά επιτεύγματα του σήμερα μέσα από τα μάτια του παρελθόντος, αλλά και ως προοικονομία του αύριο. Πώς αναφέρεται το παρελθόν στην τεχνολογία του σήμερα; Πώς γίνεται η επανάχρηση της retro τεχνολογίας στη σύγχρονη τομή τέχνης-τεχνολογίας-επιστήμης; Θα αποτελέσει η σύγχρονη τεχνολογία αιχμής πχ. τα NFT, το ΑΙ, τα σύγχρονα ρομπότ, η βιοτεχνολογία κ.λπ. το ρετρό του αύριο; Είναι οι σημερινές τεχνολογικές προοικονομίες όπως το superintelligence, 3D bioprinting , το mind uploading, το singularity, το transhumanism κ.λπ. το μέλλον; Τι σημαίνουν όλα αυτά για την ανθρωπότητα;

Καλούμε καλλιτέχνες, επιστήμονες, διανοούμενους, τεχνολόγους και κάθε άλλο δημιουργό να υποβάλει τις αιτήσεις του στις αντίστοιχες κατηγορίες Installations, Video Art, Performances, Web Art, Animation, Digital Image, VR/AR, Games, Talks, Workshops, Music, Kids (που περιλαμβάνει όλες τις παραπάνω κατηγορίες) έως την 1η Μαρτίου. Οι αιτήσεις αφορούν στο σύνολο της 18ης διοργάνωσης, φυσικού και online φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθούν την άνοιξη και το φθινόπωρο του 2022, αντίστοιχα. Οι καλλιτέχνες των επικρατέστερων αιτήσεων θα ειδοποιηθούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την πορεία της αίτησης τους αλλά και για λεπτομέρειες σε σχέση με την πιθανή παρουσίαση του έργου τους.

“Ελάτε να δούμε το μέλλον μέσα από τα μάτια του παρελθόντος,
και το παρελθόν μέσα από τα μάτια του μέλλοντος…”

 #ADAF2022 #ADAF22 #TheNewRetro #Futuretro #Futurology #Sci-Fi #Retrofuturism 

25 – 29 Μαΐου 2022

Πλατεία Κοτζιά – Κτιριακό συγκρότημα πρώην notoshome

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival (ADAF) ενηλικιώνεται και επιστρέφει για τη 18η ετήσια διοργάνωσή του στο κέντρο της Αθήνας, και συγκεκριμένα στην Πλατεία Κοτζιά για μία πενθήμερη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 29 Μαΐου 2022, στο κτιριακό συγκρότημα πρώην notoshome.

Όπως έχει ήδη καθιερωθεί με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια, το Φεστιβάλ θα είναι και φέτος υβριδικό, καθώς θα διεξαχθεί και online το φθινόπωρο του 2022, εξερευνώντας και στις δύο εκδοχές του τη θεματική “FutuRetro”. Για αυτή τη χρονιά, η επιμελητική ομάδα του ADAF επέλεξε να στραφεί στην επιστημονική φαντασία και στον ρετροφουτουρισμό, ως μέρος της επιστήμης του μέλλοντος, επιδιώκοντας να παρουσιαστεί το σήμερα μέσα από τα μάτια του παρελθόντος, και το παρελθόν μέσα από τα μάτια του μέλλοντος.

Για την επερχόμενη 18η διοργάνωση, η διαδικασία επιλογής των έργων είναι σε τελικό στάδιο. Η επιμελητική ομάδα του φεστιβάλ εξετάζει προσεκτικά τα περισσότερα από 5.700 έργα και προτάσεις που έλαβε μέσω του ανοιχτού καλέσματος, προς τοπικούς και διεθνείς καλλιτέχνες, επιστήμονες, διανοούμενους, τεχνολόγους και κάθε είδους δημιουργό. Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο, καλλιεργεί γέφυρες επικοινωνίας και ανταλλαγής ιδεών και έργων με άλλα φεστιβάλ από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, ερευνώντας και παρουσιάζοντας τις παγκόσμιες τάσεις στις ψηφιακές τέχνες.

To πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα αποτελείται και φέτος από τις ήδη γνώριμες κατηγορίες του: video art, διαδραστικά και οπτικοακουστικά installation, live performance, animation, έργα εικονικής, επαυξημένης και μεικτής πραγματικότητας (VR/AR/XR), games, digital image, web art, δημιουργικά εργαστήρια, ομιλίες, το παιδικό πρόγραμμα ADAF KIDS, για το πάντα ανήσυχο παιδικό κοινό και φυσικά μία από τις πιο αγαπημένες κατηγορίες του φεστιβάλ, που μας έλειψε τα τελευταία δύο χρόνια, το ADAF MUSIC. 

Από σήμερα μπορείτε να βρείτε διαθέσιμη την 3D εικονική περιήγηση της τελευταίας διοργάνωσης του Athens Digital Arts Festival με θέμα Tāctus. Ακολουθήστε τον σύνδεσμο και απολαύστε ξανά ή ανακαλύψτε την εμπειρία όλων των έργων της 17ης διοργάνωσης, που διερευνούν την έννοια της ανθρώπινης επαφής και τον επαναπροσδιορισμό της. 

Λίγα λόγια για τον χώρο της φετινής διοργάνωσης

Το ADAF επιλέγει το Ιστορικό κέντρο της Αθήνας ως το επίκεντρο του Φεστιβάλ, έχοντας ως στόχο να αναδείξει την Πλατεία Κοτζιά, ένα σημείο-ορόσημο της Αθήνας, και της ευρύτερη περιοχής.

Το 18ο Athens Digital Arts Festival θα εκτείνεται τόσο στον αστικό ιστό (με υπαίθριες συναυλίες και έργα), όσο και με την κεντρική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο εντυπωσιακό κτιριακό συγκρότημα, με εμβαδό άνω των 12.000m2, όπου στεγαζόταν το πολυκατάστημα ειδών σπιτιού notoshome από το 2003, έως ότου μεταφέρθηκε στο πολυκατάστημα μόδας & ομορφιάς notos, Σταδίου & Αιόλου το 2018. Βιτρίνα του πολυκαταστήματος notos θα φιλοξενήσει τώρα και ένα από τα πιο εντυπωσιακά έργα της έκθεσης, καλώντας το κοινό να συμμετάσχει ενεργά. 

Ευχαριστούμε πολύ για τις καλλιτεχνικές προτάσεις σας.
Οι επιλεγμένοι καλλιτέχνες θα ειδοποιηθούν με email.